Thuiswinkel platform gecertificeerd Kiyoh reviews
852 reviews
Mijn vakantie ()

Reisgids Zeeland met hond


Datum: 2025-05-13

Hondenvakantie in Zeeland? Een fantastisch idee, want bijna nergens is de zee zo dichtbij als in de Zeeuwse kustplaatsen. Als u het gevoel van zand tussen uw tenen en het geluid van meeuwen als een essentieel onderdeel van uw vakantie beschouwt, dan moet u zeker een bezoek brengen aan Zeeland. Ook uw hond zal genieten van de lange stranden, de duinen en de afwisselende natuurlandschappen. Zeeland is prachtig!

Zeeland – een provincie met een rijke geschiedenis

Zeeland, de fascinerende provincie in het zuidwesten van Nederland, maakt niet alleen indruk met haar schilderachtige kustlandschap, maar ook met haar rijke en bewogen geschiedenis. Zelfs voordat de Romeinen in het gebied arriveerden, woonden hier al mensen. Dat blijkt wel uit de vondst van beelden van de godin Nehalennia in de Oosterschelde. Deze vondsten tonen aan dat Zeeland al in de oudheid een belangrijke plaats was voor zeelieden en handelaren.

Het leven in Zeeland is door de eeuwen heen sterk beïnvloed door de unieke ligging. Het gebied bestaat uit verschillende schiereilanden en was ooit een lappendeken van eilanden die pas in de loop der tijd door landaanwinning en dijkbouw met elkaar verbonden zijn. Maar naast de gestage winst in land, waren er ook grote verliezen. Hele nederzettingen en steden, zoals Reimerswaal en Het Verdronken Land van Saeftinghe, verdwenen bij de overstromingen van de Noordzee. Bijzonder verwoestend waren de stormvloeden die Zeeland herhaaldelijk troffen. De laatste keer was in 1953, toen een enorme overstroming grote delen van de provincie onder water zette. Deze natuurramp leidde tot de bouw van de Deltawerken, een indrukwekkend beschermingssysteem dat Zeeland vandaag de dag beschermt tegen overstromingen.

Zeeland – Een provincie met een rijke geschiedenis

In de Middeleeuwen en tijdens de Gouden Eeuw speelde Zeeland een belangrijke rol in de internationale handel. Steden als Middelburg, Vlissingen, Veere en Zierikzee waren bloeiende havensteden die profiteerden van hun gunstige ligging aan de Noordzee. Met name Middelburg was een belangrijk handelscentrum en groeide in de 17e eeuw, na Amsterdam, uit tot de tweede havenstad van Nederland. Maar in de 18e eeuw kwam er een einde aan deze periode van welvaart en veel steden verloren hun economisch belang.

In de 19e eeuw begon de industrialisatie en kreeg de regio betere verbindingen met het Nederlandse vasteland. Door de aanleg van spoorverbindingen werd het vervoer van personen en goederen gemakkelijker en werd Zeeland beter bereikbaar voor reizigers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel strijd om de provincie vanwege de strategische ligging. Steden als Middelburg, Breskens en Sluis raakten zwaar beschadigd door bombardementen en gevechten. In 1944 zetten geallieerde troepen delen van Walcheren onder water om de Duitse bezetters terug te dringen.

Tegenwoordig staat Zeeland niet alleen bekend om zijn bewogen geschiedenis, maar ook als een populaire reisbestemming – vooral voor hondenbezitters. De uitgestrekte stranden bieden de ideale omstandigheden voor lange wandelingen met uw viervoeter, terwijl de talrijke natuurreservaten mogelijkheden bieden om de unieke flora en fauna te ontdekken. Dankzij de Zeelandbrug en de Westerscheldetunnel zijn veel plaatsen nu nog beter bereikbaar.

De combinatie van historische steden, indrukwekkende natuur en een ontspannen sfeer maakt Zeeland een ideale bestemming voor wie ontspanning en geschiedenis wil combineren. Of u nu in de voetsporen treedt van de zeelieden in de oude havens, over de dijken met uitzicht op de Noordzee loopt of de Deltawerken bezoekt – Zeeland vertelt op elke hoek van de straat zijn bewogen geschiedenis.

Hondenstranden in Zeeland

Zeeland heeft talloze stranden waar honden welkom zijn. Er gelden echter verschillende regels, afhankelijk van de locatie en de tijd van het jaar. Hier vindt u een kort overzicht van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Zeeland. Op de kaart van hondenstranden in Nederland vindt u nog veel meer hondenstranden in Zeeland.

In Cadzand mogen honden van 1 oktober tot 1 mei de hele dag loslopen. In de zomermaanden, van 1 mei tot 1 oktober, moeten honden tussen 10.00 en 18.00 uur aangelijnd zijn. Buiten deze tijden mogen honden vrij op het strand rondlopen.

Burgh-Haamstede is bijzonder hondvriendelijk: op alle stranden zijn honden het hele jaar door toegestaan. Van 1 mei tot en met 30 september moeten ze echter tussen 10.00 en 19.00 uur aangelijnd blijven. In Breskens zijn honden het hele jaar door aangelijnd welkom op de stranden.

In Domburg mogen honden buiten de hondenstranden alleen loslopen van 15 mei tot en met 15 september, in de vroege ochtenduren (tot 10:00 uur) en in de avonduren (vanaf 19:00 uur). Honden zijn overdag niet toegestaan op de stranden van Domburg. De rest van het jaar mogen honden echter de hele dag vrij op het strand rondlopen.

Oostkapelle is een paradijs voor hondenbezitters: honden zijn het hele jaar door welkom op de stranden van Hoogduin, Westhoven en Berkenbosch.

In Renesse gelden vergelijkbare regels als in Domburg: van 15 mei tot 15 september mogen honden alleen loslopen tussen 19.00 uur ‘s avonds en 10.00 u

ur in de ochtend. In het laagseizoen, van 15 september tot 15 mei, mogen honden de hele dag op het strand spelen zonder aangelijnd te zijn.

In Vrouwenpolder moeten honden aangelijnd zijn tussen 08.00 en 18.00 uur van 1 mei tot 1 oktober op bepaalde aangegeven strandgedeeltes. Buiten deze tijden mogen honden loslopen. Ook Zoutelande is hondvriendelijk: van 15 september tot 14 mei mogen honden de hele dag loslopen op het strand. Tijdens de zomermaanden, van 14 mei tot 15 september, moeten honden echter tussen 10.00 en 19.00 uur aangelijnd zijn.

Goed om te weten

Over het algemeen kunt u in Zeeland het hele jaar door met uw hond naar het strand. Tussen 15 september en 1 mei mogen honden op de meeste stranden de hele dag loslopen. Buiten deze tijden is dit enkel toegestaan in de vroege ochtend- of avonduren. Uw hond is altijd welkom op de hondenstranden, zolang hij aangelijnd is. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar de borden bij de betreffende strandgedeeltes. Bent u van plan om met uw trouwe viervoeter naar de Zeeuwse stranden te gaan? Dan zijn er talloze leuke opties. Het is wel belangrijk dat u zich aan de seizoensgebonden regels houdt!

Hondenstrandenkaart Zeeland - waar mag je hond los?

3 prachtige wandelingen met uw hond in Zeeland

Zeeland biedt vele prachtige wandelroutes die ideaal zijn voor hondenbezitters. Wij presenteren u drie bijzonder hondvriendelijke wandelingen, waar uw viervoeter volop van de natuur kan genieten.

1. Bos Burgh-Haamstede

Lengte: 6,9 km | Duur: ca. 1 uur 30 minuten

Deze afwisselende rondwandeling voert u met uw hond door het grootste bosgebied van Zeeland, de Domaniale Bossen, en over het uitgestrekte strand van Westenschouwen. De route voert door dichte loof- en dennenbossen die op voormalige stuifzandgebieden groeien en door indrukwekkende duinlandschappen. Een pluspunt voor hondenbezitters: honden zijn het hele jaar door welkom op dit strand, en er zijn speciale gebieden waar ze los mogen lopen. De beste tijd om te wandelen is van juli tot en met mei.

2. Veerse Bos

Lengte: 6,0 km | Duur: ca. 1 uur en 15 minuten

Deze mooie rondwandeling rond de Veerse Kreek biedt een mix van schaduwrijke bospaden en rustige paden langs de rivier. Uw hond kan vrij rondlopen in de daarvoor aangewezen gebieden en de vele geuren verkennen. Vooral in het voorjaar is het bos bedekt met fluitenkruid en kunt u er talrijke vogelsoorten waarnemen. De goed geplaveide paden leiden u comfortabel over kleine bruggetjes en langs picknickplaatsen. Ideaal voor een ontspannende tocht met uw viervoeter. De beste tijd om te wandelen is van april tot en met oktober.

3. Fort Rammekens

Lengte: 4,3 km | Duur: ca. 60 minuten

Deze rondwandeling combineert natuur en geschiedenis: u start bij het oudste zeefort van West-Europa, gebouwd in 1547, en wandelt door de waterrijke bossen in de omgeving. Op bepaalde plekken mag uw hond loslopen en zo het afwisselende landschap verkennen. In de zomer kunt u het fort bezoeken en in de winter dient het als verblijfplaats voor vleermuizen. De route voert u door dichte bossen en langs schilderachtige wateren. De beste tijd om te wandelen is in juli en augustus.

Welke route u ook kiest, Zeeland is een paradijs voor hond en baasje. Veel plezier met het verkennen!

Wandelen op het strand in Zeeland

Typisch Zeeuws

In Zeeland vindt u talloze producten en tradities die uniek zijn voor deze provincie. Velen daarvan zijn inmiddels landelijk bekend, maar hun wortels liggen in Zeeland. Deze regionale bijzonderheden kennen vaak een lange geschiedenis en zijn diepgeworteld in de Zeeuwse cultuur. Het landschap en de voortdurende strijd tegen het water hebben de identiteit van de bevolking gevormd. Zij zijn trots op hun tradities en specialiteiten.

De Zeeuwse Boterbabbelaar

Eén van de bekendste zoetigheden van Zeeland is de Zeeuwse Boterbabbelaar. Vooral bij toeristen is de nostalgische verpakking populair: vaak een blauw gedecoreerd blikje met typisch Zeeuwse motieven, zoals vrouwen in klederdracht of landschapsfoto’s. De snoepjes bestaan uit boter, suiker, glucosestroop, azijn en water – zonder kunstmatige toevoegingen. Als u de smaak bijzonder lekker vindt, kunt u het zelfs in de vorm van een likeurtje nuttigen.

Zeeuwse Bolus

De Zeeuwse Bolus is een zoet gistgebakje dat in vele variaties verkrijgbaar is in Zeeland. De basis blijft echter altijd hetzelfde: brooddeeg wordt in een spiraalvorm gerold en door een mengsel van bruine suiker gerold. Afhankelijk van de bakker worden er kaneel en andere kruiden toegevoegd. Jaarlijks wordt in Zeeland een wedstrijd gehouden om de beste bolusbakker van de regio te vinden. De bolus, oorspronkelijk een Joods gebakje, is tegenwoordig ook te vinden in steden als Parijs, Moskou en Jeruzalem.

Zeeuwse bolus

Zeeuwse klederdracht

De traditionele kledij in Zeeland verschilt per gemeente, dorp en eiland. De traditionele klederdracht is vooral bekend geworden door reclamecampagnes zoals het ‘Zeeuws Meisje’ of de klassieke Babbelaarsblikken. Tegenwoordig dragen in Arnemuiden en Zuid-Beveland nog maar weinig mensen deze kleding in het dagelijks leven, meestal oudere dames. Met hen dreigt ook deze eeuwenoude traditie te verdwijnen. Streekmusea hechten echter veel waarde aan het bewaren van de geschiedenis van de Zeeuwse klederdracht en andere gebruiken.

Zeeuwse mosselen

Er zijn nauwelijks producten die zo nauw verbonden zijn met Zeeland als de mossel. Veel van de beroemde Oosterscheldemosselen komen oorspronkelijk uit de Waddenzee, maar worden in de Oosterschelde gekweekt. Daardoor hebben ze hun karakteristieke smaak. Het centrum van de mosselindustrie is Yerseke, waar enkele van de grootste mosselverwerkingsfabrieken ter wereld gevestigd zijn. Mosselen waren vroeger slechts een bijproduct, maar zijn tegenwoordig één van de belangrijkste exportproducten van de regio. De mosselen uit de Oosterschelde worden beschouwd als de beste ter wereld.

Ringrijden

Ringrijden is een traditionele Zeeuwse paardensportdiscipline met middeleeuwse wortels. Er zijn soortgelijke wedstrijden in Friesland, Duitsland en Denemarken. In Zeeland proberen deelnemers op paarden zonder zadel een ring met een diameter van 38 millimeter te doorboren met een lans. Als er na meerdere rondes nog steeds geen winnaar is, worden de ringen steeds kleiner – tot aan de grootte van een cd-gat.

Zeehonden in Zeeland – jonge zeehonden op het strand

Als u in de winter met uw hond over het Zeeuwse strand wandelt, is de kans groot dat u een jonge zeehond tegenkomt. Vooral tussen november en februari worden er langs de Nederlandse kust, vooral in de Waddenzee en de Zeeuwse Delta, veel zeehondenjongen geboren. De schattige jonge dieren met hun dikke vacht zien er ongevaarlijk uit, maar ze hebben vooral één ding nodig: rust en stilte.

Waarom liggen babyzeehonden op het strand?

Jonge zeehonden brengen vaak hun eerste weken op het land door, terwijl hun moeder in zee vis gaat vangen. In deze periode zijn ze nog niet klaar om het water in te gaan. Hun dikke vacht beschermt hen tegen de kou, maar laat hen nog niet toe om te zwemmen. Pas als ze groeien en hun vacht verwisselen, beginnen ze te zwemmen.

Als u een jonge zeehond ziet, is het belangrijk om afstand te houden. Als er mensen of honden in de buurt komen, kan het jonge dier schrikken en zijn plek verlaten. Dit kan ertoe leiden dat de moeder haar baby niet meer kan vinden en deze alleen achterblijft. Honden moeten daarom aangelijnd blijven, om de dieren niet te storen of bang te maken.

Wat moet je doen als je een huiler ziet?

Soms gebeurt het dat een jonge zeehond daadwerkelijk zijn moeder kwijt is. Deze moederloze jonge dieren worden ’huilers’ genoemd. Ze maken klagende geluiden die lijken op huilen. Er zijn speciale zeehondenopvanglocaties die zich bekommeren om deze jonge zeehonden zonder moeder. Als u een verlaten pup vindt, houd dan afstand en waarschuw een plaatselijke dierenwelzijnsorganisatie of zeehondenopvang.

Tips voor hondenbezitters en toeristen:

Door met respect om te gaan met de natuur, draagt u bij aan het behoud van de indrukwekkende natuur van Zeeland. Geniet van deze bijzondere ontmoeting – op veilige afstand!

Zeehonden spotten in Zeeland

VAKANTIEHUIS ZEELAND MET HOND: PERFECTE VAKANTIE VOOR MENS EN DIER

Wilt u met uw hond een onvergetelijke vakantie in Zeeland beleven? Dan is een vakantiehuis in Zeeland met hond de ideale keuze! In deze prachtige kuststreek vindt u talloze huisdiervriendelijke accommodaties – van knusse chalets in vakantieparken tot idyllische vakantiehuisjes aan zee of in charmante dorpjes. Een vakantie met uw hond in Zeeland betekent pure vrijheid: samen ravotten op het strand, spelen in het water, wandelen door de duinen of ontspannen in één van de vele hondvriendelijke strandpaviljoens. Na een actieve dag kunt u met uw hond heerlijk genieten in uw gezellige vakantiehuis in Zeeland aan zee en van de rust en ontspanning.

Voor hondenbezitters is Zeeland een waar paradijs. Veel vakantiehuiseigenaren heten viervoeters nadrukkelijk welkom. Onze omheinde vakantiehuizen in Zeeland zijn populair. Of het nu voor een weekend of een langere vakantie is: ontdek ons ruime aanbod aan hondvriendelijke accommodaties en vind uw perfecte vakantiehuis in Zeeland met uw hond!

Deze website gebruikt cookies
Hondenopvakantie.nl en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld het afstemmen van advertenties). Door op ‘Details’ te klikken, kun je meer lezen over onze cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.